Christien Meindertsma

Voor de collectie van 2020 gaf Thomas Eyck Christien Meindertsma de opdracht voor een nieuw project.

Het ontwerpen van een lamp die de magie van het blazen van een glazen stolp vastlegt, stond al lang op het verlanglijstje van Christien. Of zoals ze zelf zegt: “Ik wilde een lamp ontwerpen waar je dat eerste magische moment waarop de lucht uit de longen van de glasblazer een glazen bol vormt naar de blaaspijp kan bewaren”.
Om deze magie vast te leggen ontwikkelde Christien een lamp die alleen bestaat uit de onderdelen die nodig zijn om het glas te blazen: een blaaspijp, een houten mal en glas. Het uiterlijk van de lamp is het resultaat van deze drie elementen.

Met meesterglasblazer Gert Bullée van het Nationaal Glasmuseum Leerdam wordt een bel geblazen op een koperen blaaspijp. Koper en glas hebben dezelfde krimp, waardoor het glas tijdens het afkoelen stevig aan de blaaspijp blijft zitten. De houten mal waarin de bel wordt geblazen dient dan als voet voor de lamp.
Een speciaal gemaakte lichtbron, met een levensduur van 50.000 uur, wordt vervolgens op ingenieuze wijze in de blaaspijp gestoken en de technische installatie wordt vervolgens verborgen in de houten mal.
Voor een goede stabiliteit is de voet van de tafel- en vloerlamp verzwaard met omwikkeld gerecycled lood, afkomstig van een stroomkabel die op de bodem van de Noordzee lag.

De Bulb Bullée collectie bestaat uit drie modellen: een wand-, tafel- en vloerlamp, allemaal in een genummerde oplage van 100. De houten mal is gemaakt van zwart gebeitst iepenhout. Naast deze versie is er een genummerde editie van 10 met een natuurlijke perenhouten mal. De perenboom die voor deze mallen werd gebruikt, groeide dicht bij het atelier van Christien en het Nationaal Glasmuseum Leerdam, waardoor het een zeer lokale productie is.