Job Smeets
Designer

Het werk van Studio Job is opgenomen in een veertigtal musea wereldwijd waaronder het Louvre in Parijs, het Victoria & Albert in Londen en het Rijksmuseum in Amsterdam. Aan het kunstenaarsduo Nynke Tynagel en Job Smeets zijn tientallen solotentoonstellingen gewijd. De Financial Times riep hun uit tot de meest invloedrijke ontwerpers van de huidige tijd. Hun oeuvre loopt uiteen van de koningszegel van Willem-Alexander – een miljoenen oplage- tot levensgrote bronzen sculpturen op Miami Beach of de Studio Job Wunderkammer voor Swarovski in Innsbruck. In een boerderijtje aan de Beekpoort in Weert startte het succes. Succes dat Job Smeets deels samen met zijn vader opgebouwd heeft.

“Ik heb niet alleen gebruik gemaakt van enkele van mijn vaders tekeningen voor de toelating op de academie, hij heeft ook meegeholpen met de opbouw van Studio Job”, licht zoon Smeets toe. Na hun afstuderen aan de Dutch Design Academy werden Job Smeets en Nynke Tynagel pioniers van persoonlijke expressie in Studio Job. In het Antwerpse atelier zijn circa 25 gilden vertegenwoordigd: beeldhouwers, meubelmakers, handschilders, bronsgieters, glas-lood-zetters en modelmakers die (kunst)objecten maken met behulp van laser- en 3D-technieken. Techniek, wetenschap en ornamentale ontwerpen vinden er elkaar in New Gothic ‘Gesamtwerken’. “We hebben naam gemaakt in de wereld van de contemporary art & design.”
De lijst van onderscheidingen en prijzen, waaronder vier keer die van beste ontwerper van Nederland, is schier eindeloos, maar gaat een beetje langs hem heen, bekent hij. Zijn vader valt hem bij: “In het begin let je er nog erg op. Maar de publicaties in kranten, tijdschriften en tv-uitzendingen zijn zelfs voor een trotse ouder niet meer bij te houden.”